
Direct regelen:
Huuraanpassing 2024
Wij hebben de huur van uw woning vanaf 1 juli 2024 met 5,3% verhoogd. U heeft van ons een brief gehad over de huurverhoging.
Huurverhoging per 1 juli 2024
Wij mogen de huur van sociale huurwoningen elk jaar verhogen. De overheid heeft bepaald dat de huur vanaf 1 juli 2024 maximaal 5,8% mocht stijgen. Wij hebben de huur van alle woningen met 5,3% verhoogd. Dit is meestal minder dan de stijging van uw loon of uitkering. Het deel van uw inkomen dat u aan huur betaalt, wordt daardoor kleiner.
Meer huur, meer presteren
Wij realiseren ons dat we in 2024 de huur fors verhoogd hebben. U mag van ons verwachten dat we daar wat tegenover zetten. De komende jaren investeren we volop in de bouw van nieuwe woningen. In 2025 start de bouw van 11 woningen in Oudkarspel en in 2024 is de bouw van 106 woningen aan de Gildestraat bij het station van Heerhugowaard begonnen. We gaan ook door met verduurzamen van onze woningen. Minder energieverbruik betekent ook lagere energielasten voor u als huurder.
Wanneer krijg ik bericht voor een nieuwe huurverhoging of huurverlaging?
Eind april 2025 krijgt u van ons bericht of uw huur wijzigt. Een nieuwe huurverhoging of huurverlaging gaat in vanaf 1 juli 2025.
Neem contact op
Is het voor u lastig om de huur te betalen? Wacht dan niet, maar neem contact met ons op. Samen met u kijken we dan naar oplossingen.
Bezwaar maken
Tegen een (hogere) huurprijs kunt u bezwaar maken. In eerste instantie proberen wij dit met u samen op te lossen. Als we er samen niet uitkomen, dan laten we dit beoordelen door een onafhankelijke organisatie: de Huurcommissie. Via de website van de Huurcommissie of bij ons op kantoor zijn bezwaarschriften beschikbaar. Dit is een brief waarin u schrijft waarom u het niet eens bent met ons besluit.
Veel gestelde vragen
Bij sociale huurwoningen geldt een maximale huurprijs. Deze maximale huurprijs wijzigt ieder jaar. Op de website van de rijksoverheid vindt u de maximale huurprijs.
Is uw woning duurder? Dan woont u niet in een sociale huurwoning.
U kunt bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging als:
- de huurverhoging gebaseerd is op een hoog inkomen en uw inkomen is inmiddels gedaald, of als de samenstelling van uw huishouden inmiddels is gewijzigd;
- de huurprijs hoger wordt dan het wettelijk maximum;
- de huurcommissie een tijdelijke huurverlaging heeft uitgesproken vanwege onderhoudsgebreken of dit verzoek is nog in behandeling;
- de verhuurder binnen 12 maanden na de laatste huurverhoging de huur opnieuw wil verhogen;
- u de huurverhogingsbrief van ons na 1 mei heeft ontvangen;
- er fouten in het voorstel tot huurverhoging staan.
De gang van zaken is als volgt: u maakt via een brief bezwaar tegen uw huurverhoging. Kijk voor een modelbrief op de website van de Huurcommissie. Uw bezwaar levert u voor 1 juli bij ons in. Als wij uw bezwaar terecht vinden, passen wij de huurverhoging aan. Zijn wij het niet eens met uw bezwaar, dan verzoeken we de Huurcommissie uitspraak te doen. U bent dan een voorschot van de kosten (25 euro) verschuldigd aan de Huurcommissie.
Wij nemen uw bezwaar zo snel mogelijk in behandeling. U ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging. De periode (termijn) is afhankelijk van het aantal bezwaren dat wij hebben ontvangen.
U kunt uw bezwaar intrekken. Als u de 25 euro aan kosten aan de huurcommissie heeft betaald, dan worden deze niet terugbetaald.
Als u huurtoeslag krijgt, kan de huurverhoging gevolgen hebben voor het bedrag aan huurtoeslag dat u ontvangt. Advies is om de huuraanpassing zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst.
Als u van ons een brief krijgt over een huuraanpassing vanaf 1 juli, dan verandert er in datzelfde jaar niets aan uw huurtoeslag. Het bedrag dat u aan huurtoeslag ontvangt blijft hetzelfde. Dat bedrag kan pas wijzigen per 1 januari van het volgende jaar.
In december ontvangt u van de Belastingdienst een brief over uw huurtoeslag. Daarin staat de nieuwe huurprijs en het nieuwe bedrag dat u aan huurtoeslag gaat ontvangen per 1 januari van het volgende jaar.