
Direct regelen:
Huur opzeggen
U wilt uw huur opzeggen. Op deze pagina leest u per situatie wat u daarvoor moet doen en wat er gebeurt na het opzeggen van de huur.
Schriftelijk opzeggen en opzegtermijn
U moet de huur schriftelijk opzeggen. Daarvoor vult u het formulier Huur opzeggen bij verhuizen in. De opzegtermijn is ten minste één maand, dus de huur wordt minimaal een maand later gestopt. U kunt elke dag van de maand opzeggen, maar de laatste huurdag mag niet in het weekend of op een feestdag vallen.
U mag natuurlijk ook langer van tevoren opzeggen. Dat kan handig zijn als u zaken wilt laten overnemen door de volgende huurder of wat meer tijd nodig heeft om de woning leeg te maken. U krijgt € 50 als u de huur minimaal twee maanden van tevoren opzegt.
Huur opzeggen bij overlijden
Wanneer een huurder is overleden, en er is geen medehuurder die in de woning blijft wonen, moet een van de erfgenamen de huur van de woning opzeggen. Hiervoor vult u het formulier Huur opzeggen bij overlijden in. Onderaan deze pagina bij de veelgestelde vragen leest u meer over de huur opzeggen bij overlijden.
Huur opzeggen door één (mede)huurder
Huurt u de woning samen met iemand anders? Dan kan het zijn dat maar een van u beiden, de hoofdhuurder of de medehuurder, de woning verlaat. Ook hiervoor is een apart opzeggingsformulier beschikbaar.
Huur garage opzeggen
Voor het opzeggen van de huur van een garage vult u het formulier Huur opzeggen garage in. De opzegtermijn is ten minste één maand, dus de huur wordt minimaal een maand later gestopt.
Hoe verloopt het proces na uw opzegging?
1. Ontvangstbevestiging van de opzegging
Bij de ontvangstbevestiging van uw opzegging krijgt u ook een overnameformulier en een lijst met punten om op te letten bij het opleveren van de woning. Lees deze goed door en bepaal voor uzelf of u zaken heeft die u wilt laten overnemen door de nieuwe huurder.
Let op: u kunt geen gaskookplaat laten overnemen omdat onze woningen overgaan op elektrisch koken.
2. Voorinspectie
Na ontvangst van uw huuropzegging maken wij zo snel mogelijk een afspraak met u voor een voorinspectie. De opzichter bekijkt samen met u de hele woning en geeft aan welke punten u zelf in orde moet maken en welke dingen wij doen. Hij bespreekt ook met u welke zaken u wilt aanbieden voor overname door de nieuwe huurder. Op deze pagina leest u hoe de woning eruit moet zien bij vertrek.
3. Zoeken van een nieuwe huurder
Als u de huur opzegt, zoeken wij zo snel mogelijk een nieuwe huurder. Wij overleggen dan met u wanneer er mogelijke nieuwe huurders de woning kunnen bekijken. Tussen de voorinspectie en het inleveren van de sleutels spreekt u met de nieuwe huurder af welke spullen hij van u overneemt. Dit legt u dan vast op een overnameformulier. Dit formulier ondertekent u en levert u tegelijkertijd met de sleutels bij ons in.
4. De woning gereedmaken
U moet de woning schoon en leeg opleveren. Alle roerende goederen moet u verwijderen. Dit zijn dingen die niet vastzitten of die u niet kunt verplaatsen, zoals vloerbedekking en gordijnen. Behalve als de volgende huurder iets wil overnemen. De tuin moet u ook netjes en zonder spullen opleveren. Planten die in de grond zijn geplant, mag u laten staan.
5. Doorgeven van uw verhuizing
U moet als bewoner zelf de levering van elektra, gas en water opzeggen of wijzigen bij uw energieleverancier en bij PWN. Dit moet u minimaal twee weken voor de einddatum van de huurovereenkomst doorgeven. Deze bedrijven vragen u dan om de meterstanden door te geven. Dit kan gemakkelijk online, maar ook via een kaart die u van het bedrijf per post kunt krijgen. Onze opzichter leest deze meterstanden tijdens de eindinspectie samen met u af en schrijft ze op.
Verder moet u uw verhuizing doorgeven aan de gemeente Dijk en Waard of, als u naar een andere gemeente verhuist, aan de gemeente waar u naartoe gaat. En vergeet ook niet om uw verhuizing door te geven aan uw huisarts, tandarts, zorgverzekeraar, school van uw kinderen, enzovoorts.
Ontvangt u huurtoeslag? Dan moet u zelf alle wijzigingen aan de Belastingdienst doorgeven. Dit kunt u online of telefonisch doen via 0800-05 43.
6. Wel of geen eindinspectie
Een eindinspectie gebeurt meestal op de laatste huurdag. De opzichter bepaalt tijdens de voorinspectie of hij een eindinspectie nodig vindt. Dit is afhankelijk van de staat van de woning en de zaken die u eventueel nog in orde moet maken. Als u toch graag een eindinspectie wilt afspreken dan kan dat uiteraard.
Wel een eindinspectie
Als er wel een eindinspectie plaatsvindt, komt de opzichter nog eens bij u in de woning langs. Hij controleert dan of u de woning oplevert zoals is afgesproken bij de voorinspectie. U geeft dan ook het overnameformulier en de sleutels aan de opzichter. U mag de sleutels niet aan de nieuwe huurder geven.
Als de opzichter vindt dat de woning niet goed wordt opgeleverd, krijgt u een overzicht van de werkzaamheden die u nog moet doen. Op dit overzicht staat ook wat de kosten zijn als wij de werkzaamheden moeten doen. Hierna krijgt u nog enkele dagen de tijd om de werkzaamheden uit te voeren. Er volgt daarna een nieuwe inspectie. Zijn de werkzaamheden na de afgesproken periode niet gedaan, dan voeren wij de werkzaamheden uit en betaalt u daarvoor.
Geen eindinspectie
Als er geen eindinspectie plaatsvindt, levert u de sleutels op de laatste huurdag bij ons op kantoor in. U mag de sleutels niet aan de nieuwe huurder geven. Daarnaast levert u ook het overnameformulier in.
Als de opzichter later ziet dat u de woning niet opgeleverd heeft zoals bij de voorinspectie is afgesproken, dan neemt hij contact met u op. Hij bespreekt welke werkzaamheden u nog moet doen en wanneer u ze kunt doen. Hij bespreekt ook met u wat de kosten zijn als wij de werkzaamheden moeten uitvoeren.
7. Eindafrekening en de automatische incasso van uw huur
Als u ons toestemming heeft gegeven uw huur automatisch van uw rekening af te schrijven, beëindigen wij dat op de einddatum van de huurovereenkomst. Heeft u bij uw bank een automatische incasso ingesteld, dan moet u die zelf stopzetten.
Misschien krijgt u van ons nog een restbedrag aan huur of moet u nog iets bijbetalen. U ontvangt altijd binnen vier weken na het beëindigen van de huur de eindafrekening. Als er nog kosten van herstelwerkzaamheden aan uw woning zijn, zetten wij deze op de eindafrekening.
Neem bij vragen gerust contact op met een van onze woonconsulenten. Dit kan via 0226 - 33 14 70. Zij helpen u graag verder.
Veel gestelde vragen
Als u erfgenaam bent van de overleden huurder kunt u de huur online opzeggen.
Wij verzoeken u bij de opzegging een akte van overlijden of een rouwkaart mee te sturen en uw eigen contactgegevens duidelijk te vermelden. De uiterlijke einddatum is de laatste dag van de tweede maand na overlijden. De huurovereenkomst loopt dan van rechtswege af. Als u meer tijd nodig heeft om de woning op te leveren dan kunt u dit bespreken met onze medewerkers.
Als de huurder van een woning is overleden, dan worden alle zaken over het opzeggen van de huur afgehandeld met de nabestaanden. Hier valt ook de eindafrekening onder. Eventuele terugbetalingen of verschuldigde bedragen worden verrekend met de nabestaanden.
Als een huurder wordt opgenomen in een verpleeg- of verzorgingstehuis en niet meer zelf in staat is de huur van de woning op te zeggen, dan kan een familielid de huuropzegging afhandelen. Wij verzoeken u een bewijs van de opname mee te sturen en uw eigen contactgegevens duidelijk te vermelden.
Bij de huuropzegging vragen wij een handtekening van alle huurders die op uw huurovereenkomst bekend zijn. Ook als een medehuurder niet meer op hetzelfde adres woont moet u de huuropzegging samen doen. Kunt u geen contact krijgen met de medehuurder? Neem dan contact met ons op.
Nadat u bent verhuisd, ontvangt u van ons de eindafrekening. Om deze te kunnen versturen en eventuele terugbetalingen te kunnen doen (waarborgsom en/of te veel betaalde huur), hebben wij uw nieuwe adres en IBAN/bankrekeningnummer nodig. Daarnaast worden één keer per jaar de servicekosten afgerekend. Dit geldt ook voor huurders die een deel van het voorgaande jaar hebben gehuurd.
Juridisch gezien is een huuropzegging definitief en kan deze niet meer gewijzigd worden. Als u een dringende reden heeft om uw opzegging te wijzigen of in te trekken, dan kunt u dit uiteraard bespreken met onze medewerkers.
In de Algemene Huurvoorwaarden van Woonstichting Langedijk staat dat een huurder de verhuurder de woning laat bekijken als dat nodig is. U bent daarom verplicht mee te werken aan de voorinspectie, de opname voor het energielabel en de eindinspectie.
Bij de afrekening kan blijken dat u nog geld van ons tegoed heeft. Wij proberen het geld zo snel mogelijk te storten op het rekeningnummer dat u heeft gebruikt voor de huurbetaling. Dit kan maximaal zes weken duren. Als u uw nieuwe woning ook bij ons huurt, kan de terugbetaling van uw oude woning niet worden gebruikt om de huur van uw nieuwe woning te betalen.
Uit de eindafrekening kan blijken dat u ons nog een bedrag bent verschuldigd. In dat geval vragen wij u dit bedrag binnen vier weken na ontvangst van de eindafrekening over te maken. Op de eindafrekening staat beschreven hoe u de betaling kunt doen.
Als u de huur met een automatische incasso betaalt, kan het gebeuren dat de incasso-opdracht is doorgegeven aan uw bank voordat uw huuropzegging bij ons bekend is. De huur voor de volgende maand wordt dan van uw rekening afgeschreven, terwijl u de woning niet meer de hele maand huurt. Het te veel betaalde bedrag verrekenen wij bij uw eindafrekening.
Ja, dat is mogelijk. Als u bij uw huuropzegging uw nieuwe adres heeft doorgegeven, dan sturen wij na beëindiging van uw huur alle post naar uw nieuwe adres.
Het kan voorkomen dat u van de Belastingdienst huurtoeslag ontvangt voor een periode die na uw datum huureinde ligt. U ontvangt de huurtoeslag dan onterecht. U kunt hierover contact opnemen met de Belastingdienst.