Direct regelen:
Burenoverlast
Burenoverlast
Iedereen heeft zijn eigen opvattingen over wonen en leven. Dat mag, zolang daarmee het woonplezier van de buren of de omgeving niet wordt aangetast. Naast elkaar wonen is en blijft een kwestie van geven en nemen. Heeft u toch overlast, dan kunt u het volgende doen.
Let op: als er sprake is van extreme overlast, vandalisme, bedreiging of misdaad belt u direct de politie op 0900-88 44 (24 uur per dag) of Meld Misdaad Anoniem op 0800-70 00. Doe eventueel ook aangifte. Voor ernstige of bedreigende situaties belt u direct het alarmnummer 112.
Praat eerst zelf met uw buren
Als u overlast heeft van uw buren, verwachten wij dat u daar eerst zelf met ze over gaat praten. Uw buren zijn zich mogelijk niet bewust van de overlast die ze veroorzaken. Het blijkt dat de meeste gevallen al worden opgelost door er samen over te praten.
We geven u enkele tips hoe u dat kunt aanpakken:
- ga niet praten als u (nog) heel boos bent, daar komt meestal ruzie van. Maar krop uw ergernis ook niet te lang op en neem het liefst snel contact op met uw buren op een moment dat u rustig bent;
- maak eerst een afspraak; vraag in elk geval of het gesprek gelegen komt. Bereid u voor, zodat u rustig en precies kunt vertellen waarvan u last had, waarom dat was en wanneer;
- klagen alleen lost niets op; zoek – het liefst samen – naar oplossingen.
Wilt u liever bemiddeling tussen u en uw buren?
Kijk dan op www.buurtbemiddeling-langedijk.nl of bel naar het servicepunt van Wonen Plus Welzijn Langedijk via 072- 571 71 70.
Melden van burenoverlast bij Woonstichting Langedijk
Als de overlast blijft en u er samen niet uit komt, kunt u een beroep doen op Woonstichting Langedijk. U kunt ons natuurlijk altijd eerst bellen, maar pas nadat u de overlast schriftelijk heeft gemeld nemen wij deze in behandeling. In deze melding omschrijft u duidelijk de soort overlast, wanneer de overlast plaatsvindt en wat u al heeft gedaan om de overlast te stoppen. U kunt de overlast online melden.
Na ontvangst van uw klacht zal een van onze woonconsulenten binnen 14 dagen reageren.
Na de melding: het overlastdagboek en dossier
Na de schriftelijke melding vragen wij u om een overlastdagboek bij te houden. Een dagboek geeft ons goed inzicht in het karakter van de overlast. Daarnaast geeft het ons de mogelijkheid de buren op concrete zaken aan te spreken.
Na binnenkomst van de schriftelijke melding verzamelen wij alle meldingen, gebeurtenissen en afspraken omtrent de overlast in een dossier. Ook de meldingen bij de politie en het overlastdagboek komen hierin. Het dossier wordt ook na afloop nog bewaard, zodat dit bij eventuele herhaling opnieuw geopend kan worden.
Positie van Woonstichting Langedijk: bemiddeling centraal
Ons uitgangspunt is in eerste instantie altijd om er met alle partijen samen uit te komen. Dit betekent dat wij een neutrale positie innemen en geen partij kiezen. Na het gesprek met u zal de woonconsulent de overlast bespreken met de vermeende overlastgever om zijn of haar kant van het verhaal te horen. Er worden afspraken gemaakt om de overlast te stoppen. Eventueel kan er een bemiddelingsgesprek georganiseerd worden bij ons op kantoor. Ook hier is het uitgangspunt om er samen uit te komen en toekomstgerichte afspraken te maken.
Wat als bemiddeling niet helpt?
Als er is bemiddeld en de overlast houdt toch aan, dan kunnen wij overwegen om juridische stappen te ondernemen tegen de overlastgever. Dit gebeurt alleen als er sprake is van aanhoudende extreme en/of structurele overlast. Bovendien moet er voldoende bewijsmateriaal zijn en moet blijken dat er alles aan is gedaan om de overlast te stoppen. In het uiterste geval kan de juridische procedure leiden tot een ontruiming van de woning van de overlastgever.
Veel gestelde vragen
Maakt u zich zorgen over de leefomstandigheden of de gezondheid van een van uw buren? Dan kunt u dit bij ons melden of bij het meldpunt WMO van de gemeente. U kunt het meldpunt WMO bereiken op 0226 - 33 44 33.
Er kan ook overlast zijn door woonfraude. Denk hierbij aan onrechtmatig wonen of het gebruiken van de woning voor andere zaken dan een normale bewoning. Dit is strafbaar. Woonfraude heeft vaak een negatieve invloed op de leefbaarheid van de wijk. Meer informatie over woonfraude leest u op deze webpagina.